zondag 3 juli 2016

Op weg naar meer grip, groei en geluk!





Historisch gezien zijn er veel verschillende mythes, rituelen en verhalen verbonden aan het labyrint. Tegelijk heeft het labyrint een universele betekenis. Het is niet voorbehouden aan één enkele religieuze of culturele traditie. Juist daarom kan het mensen overal op de wereld ook nu nog aanspreken. Het labyrint is een oeroud archetype, dat verbonden is met transformatie en wijst een weg door die cirkel heen. De spiraal is een symbool van de verbinding tussen de menselijke en de hogere wereld. Het labyrint biedt de mogelijkheid van het begaan van een ‘innerlijke weg’, een weg naar je Zelf. 

Tegenwoordig is het een Labyrint een mooie actieve werkvorm: een metafoor voor het bewandelen van hun levenspad. In het echte leven kent ons pad immers ook de nodige - verwachte en onverwachte - wendingen. Met het lopen van een labyrint doen we dat als het ware ook. De vorm van het labyrint geeft vertrouwen dat je je kern (je bestemming) ook echt kunt bereiken. Het is, in tegenstelling tot een doolhof, een pad dat op in beweging brengt en waar in je niet kunt verdwalen. Onderweg zijn is het doel, niet je eindbestemming. Op allerlei plaatsen op de wereld maakt het labyrint de laatste jaren een comeback door. Er zijn labyrinten aangelegd in bij vormingscentra, scholen, ziekenhuizen en gevangenissen, in retraite centra, in de natuur en stiltecentra. Kunstenaars en ontwerpers hebben talrijke nieuwe creatieve ontwerpen van labyrinten gemaakt, en het labyrint komt voor in theater en films. Voor vele duizenden mensen biedt het labyrint een regelmatig terugkerende mogelijkheid voor loopmeditatie. Het labyrint wordt onder meer gebruikt als:
  • instrument voor bezinning op waarden en cultuurverandering in organisaties
  • actieve werkvorm bij coaching, loopbaanvragen en persoonlijke ontwikkeling
  • therapeutische werkvorm voor het verkrijgen van inzicht, grip en verwerking
  • plek voor meditatie, bezinning, heling en spirituele groei
  • plek voor ceremonies, bijvoorbeeld bij geboorte, huwelijk, ziekte en overlijden
  • plaats waar de natuurlijke en religieuze cyclus van het jaar wordt gevierd
  • gedenkruimte voor vrede en verzoening.

Landgoed Rijckholt beschikt over een prachtige plek omsloten door het groen, een plek waar nu al rust en energie vanuit gaat. Het plan is om deze plaats te benutten voor het aanleggen van een Labyrint. Inmiddels zijn er contacten met scholen die leerlingen opleiden in de groene sector. Het kan een interessant en uitdagende stageproject voor de leerlingen zijn en brengt jong en oud bij elkaar. Het is de bedoeling dat we het Labyrint symbolisch samen afbouwen. Samen met de bewoners, kinderen, mantelzorg, familie, medewerkers van het Landgoed en het team van Mensbeeld. Daarna is het de bedoeling dat het Labyrint toegankelijk is voor iedereen. Een plek waar je even stil kunt zijn, energie kunt opdoen of gewoon kunt genieten van wat er is. Een plek dat ook gebruikt gaat worden als actieve werkvorm voor de deelnemers aan de Rijckholt Academie en activiteiten die verbonden zijn aan Opleidingsbureau Mensbeeld zoals coaching en therapie. 

We zijn op weg, de eerste stap is gezet!    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten